Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Εισαγωγή

4ο Γυμνάσιο Σερρών,  πιλοτικό σχολείο

Το θέμα  του προγράμματος στο οποίο εργαστήκαμε  είναι συνδεδεμένο με το μάθημα της τοπικής Ιστορίαςκαι έχει τίτλο:

"ΡΟΥΠΕΛ, ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ"

     Σε λίγες μέρες είναι η επέτειος της μάχης των οχυρών, με κορυφαία  αυτή του Ρούπελ, που διαδραματίστηκε   στην περιοχή μας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
    Σε μια εποχή απρόβλεπτων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και γεωπολιτικών ανασχεδιασμών, που ο λαός μας  δίνει τη μάχη σε έναν οικονομικό πόλεμο, θεωρούμε  ότι η ιστορική γνώση είναι στοιχείο ενδυνάμωσης της ιστορικής συνείδησης  αλλά και κοινωνικής  συνοχής και αλληλεγγύης  που τόσο έχει ανάγκη  στις σημερινές δύσκολες   συνθήκες.
    Έτσι, αποφασίσαμε   να ασχοληθούμε με αυτή τη μεγάλη εποποιϊα που αποτελεί  μία από τις λιγότερο προβεβλημένες στην ιστορία του τόπου μας.

    Βασικό εργαλείο έρευνας, επεξεργασίας αλλά και παρουσίασης της εργασίας μας αποτελεί η τεχνολογία και ειδικά η δημιουργία του ιστολογίου που παρουσιάζουμε με τη διεύθυνση roupelserron.blogspot.gr με τη συνδρομή των υπηρεσιών  web 2.0

   Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα Blogspot  της Google. η οποία  αποτέλεσε βασικό  εργαλείο διαχείρισης της ομάδας.
Χρησιμοποιήσαμε το  φυλλομετρητή  Mozila-Firefox  για την αναζήτηση πληροφοριών στον παγκόσμιο ιστό 
   Για τη μεταξύ μας επικοινωνία χρησιμοποιήσαμε την Google Gmail
Για τη δημιουργία εγγράφων την Google Doocs
  Μάθαμε, επίσης, να  εφαρμόζουμε   στο ιστολόγιό μας templates και να το μορφοποιούμε για τη παρουσίαση του αποτελέσματός μας.
 Επεξεργαστήκαμε τις εικόνες του ιστολογίου μας με το πρόγραμμα επεξεργασίας Ρhotoshop της Adobe.
  Xρησιμοποιήσαμε υλικό από το ΥouTube για το ιστολόγιό μας, κάναμε επεξεργασία με το πρόγραμμα Ulead VideoStudio ιστορικών video  και τα ανεβάσαμε στο Υou Tube. 
   Ξεκινάμε παρουσιάζοντας την ιστορία και τη σκοπιμότητα της κατασκευής των οχυρών στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου.

  Δίνουμε μια περιγραφή του οχυρού μέσα από πληροφορίες, φωτογραφίες και  βίντεο, καθώς και τους σκοπούς της οχύρωσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Παρουσιάζουμε τη τελική διάταξη της γραμμής των οχυρών στην περιοχή των Σερρών.
Στη συνέχεια αναφερόμαστε στη σχεδίαση και τη μελέτη των οχυρών, που έγινε από Έλληνες αξιωματικούς και υπό την  επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στις συνθήκες κατασκευής, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οχυρών, στο ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοαλβανικού μετώπου,, στις  καινοτομίες και στους  ιδιαίτερους επαίνους που αφορούν την έκταση, την άριστη ποιότητα κατασκευής αλλά  κυρίως την παγκόσμια  καινοτομία των κρυφών εξόδων.
  Ερευνήσαμε τα αίτια και τις συνθήκες εμπλοκής της Γερμανίας, τους κύριους σκοπούς της επίθεσης, τις συμμαχίες και  συνοπτική περιγραφή της < επιχείρησης  Μαρίτα>  που ήταν  η  ονομασία του σχεδίου της επίθεσης.
 Και πάμε στο χρονικό της επίθεσης των Γερμανών εναντίον των Ελληνικών οχυρώσεων και ειδικά κατά του οχυρού Ρούπελ, που  αποτελεί μια από τις μεγάλες  στιγμές του πολέμου που έμπαινε πια  στο τελευταίο του στάδιο.
  Μέσα από ιστορικό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό  υλικό, που περιλαμβάνει ιστορικά ντοκουμέντα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, συνεντεύξεις  ηρωικών πολεμιστών, περιγραφές συγγραφέων, χάρτες, αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες   που έχουν γυριστεί, σχετικές με αυτό το ιστορικό γεγονός,  προσπαθούμε να δώσουμε μια ανάγλυφη εικόνα του ανελέητου βομβαρδισμού και  της απελπισμένης προσπάθειας των  Γερμανών να κάμψουν την αντίσταση των οχυρών, τη σκληρή και αποφασισμένη αναμέτρηση της φιλοπατρίας και της σιδερένιας θέλησης  των Ελλήνων ηρώων μαχητών.
   Παρουσιάζουμε   τη  διείσδυση των Γερμανών στα νώτα των οχυρών και την υπερκέραση <της γραμμής Μεταξά>  μετά την αποτυχία τους να  καταλάβουν τα οχυρά.
Και βέβαια την ιστορική απάντηση  του διοικητή του Ρούπελ Ταγματάρχη Δουράτσου στο Γερμανό αξιωματικό που ζήτησε  την παράδοση του οχυρού.
Ο επίλογος  αυτής της μεγαλειώδους και άνισης αναμέτρησης γράφεται με την απόδοση τιμών  από Γερμανικό τμήμα στους Έλληνες μαχητές την ώρα της αναχώρησής τους για τις Σέρρες.
Κλείνουμε παρουσιάζοντας τους επαίνους των Γερμανών στους Έλληνες μαχητές  και την ιστορία του Σερραίου μαχητή  Ίτσιo.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons