Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα της Ελληνικής Οχύρωσης



ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ 
Η μελέτη και η κατασκευή των οχυρών ανατέθηκε από το ΓΕΣ στην  Κεντρική  Επιτροπή Οχυρώσεων και στη Διοίκηση Φρουρίου Θεσσαλο Νίκης,   έργο καθαρά  ελληνικό.
Για το σκοπό αυτό, εργάτες, νησιώτες κυρίως, που πληρώνονταν για έξι μήνες, αποβιβάζονταν στα λιμάνια της Καβάλας και του Μεταξά και μεταφερονταν στα οχυρά με κλειστά μάτια  όπου και δούλευαν αθόρυβα για να μην ακούγονται από τους Βουλγάρους κατασκόπους.
Τα επιφανειακά έργα, (ενεργητικά σκέπαστρα) είχαν σκοπό την προστασία πυρός και των μέσων παρατήρησης. Τα σημαντικότερα ήταν τα πυροβολεία (αντιαεροπορικά, αντιαρματικά) που περιελάμβαναν και σταθμούς διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών, παρατηρητήρια, διαβιβάσεις κλπ. και συνδέονταν με τα υπόγεια συγκροτήματα με στοές.
     Διέθεταν υπόγεια καταφύγια για την ασφαλή διαβίωση της φρουράς, διοικητήρια, θαλάμους οπλιτών και αξιωματικών, αποθήκες τροφίμων,
καυσίμων, μηχανικών κλπ. που εξασφάλιζαν την αυτάρκεια  για 10 ημέρες, αποχωρητήρια, σταθμούς πρώτων βοηθειών,  στοές επικοινωνίας κλπ.
Οι διαβιβάσεις  πραγματοποιούνταν με υπόγειο τηλεφωνικό δίκτυο, φωναγωγούς  και οπτικούς τηλέγραφους. 
Διέθεταν πλήρες σύστημα αερισμού με χημικά φίλτρα για προστασία από χημικά αέρια.
Σε κάθε οχυρό υπήρχε μια κύρια είσοδος με κύριο χαρακτηριστικό της την τέλεια παραλλαγή ώστε να γίνεται αντιληπτή μόνο από κοντά.   
Το κόστος κατασκευής ανήλθε στο ποσόν του ενάμισυ τρισεκατομμυρίου δρχ περίπου, που κρίνεται μεγάλο, αλλά μικρό σε σχέση με το μέγεθος και την αρτιότητα της εργασίας.
Εξυπηρέτησε την ανεμπόδιστη μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Αλβανίας καταφέρνοντας να εγγυηθεί την άμυνα ενός μετώπου μήκους  400 χιλιομέτρων σε πολύ μικρό βάθος. 
Πρόκειται για ένα έργο απαιτητικό και επίπονο, εκτελεσθέν αποκλειστικά  από αξιωματικούς και ιδιώτες Έλληνες και αποτέλεσε τη χρυσή τομή των  άλλων  οχυρών  της Ευρώπης.
Το αξιόμαχό τους  επισημάνθηκε από Γάλλους και Τούρκους αξιωματικούς  που το επισκέφτηκαν. 
Ο μεγαλύτερος έπαινος, όμως, ήταν αυτός των Γερμανών, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από το σύστημα οχύρωσης,  την έκτασή  αλλά και την αντοχή τους, την άριστη ποιότητα του σκυροδέματος αλλά και το σύστημα μυστικότητας.
Εκείνο όμως που τους εξέπληξε ιδιαίτερα ήταν η ύπαρξη κρυφών εξόδων, καινοτομία που δεν είχαν συναντήσει σε καμμιά άλλη οχύρωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons